Evenementen

3 oktober 2020 Landelijke bijeenkomst

Nadat eerder georganiseerde regionale bijeenkomsten in april 2020 waren afgelast in verband met het covid-19 virus, was het best even spannend om op 3 oktober een deels digitale bijeenkomst te organiseren: ongeveer twintig aanwezige AFS returnees en ruim dertig ZOOMende AFS Alumni volgden die dag de jaarlijkse bijeenkomst van de Vrienden van AFS. Onder leiding van dagvoorzitter Henny van Egmond trapte Hanneke Teekens, voorzitter van de St. Vrienden van AFS, af met nieuws over Vrienden. Leen de Jong, voorzitter van het bestuur van AFS NED, vertelde daarna meer over de huidige situatie rond AFS NED, dat serieus overweegt voor een groot deel samen te gaan werken met AFS Vlaanderen in Mechelen en wellicht te fuseren, omdat AFS NED zwaar te lijden heeft door de corona crisis.

Impressie van de deels digitale jaarlijkse bijeenkomst op 3 oktober 2020
De sprekers gaven ons daarna een kijkje in hun leven na AFS :
-Louis Niessen (hoogleraar gezondheidseconomie in Liverpool en Erasmus MC Rotterdam) AFS-USA 1971-72.
-Vincent Merk (docent intercultureel management TUE), AFS Fra-USA 1975-76.
-Koen Greven (via ZOOM, correspondent NRC voor Spanje, Portugal en Marokko) AFS-Venzuela 1989-90 en
– Hester Vink (aspirant docent levensbeschouwing) AFS USA 2012-13.
Zij vertelden elk over hoe hun AFS-jaar heeft ingewerkt op hun studie en beroep. Van diverse kanten hoorden we later dat de aanwezigen én de ZOOM-ers hadden genoten van de interessante verhalen.
Daarna konden de (digitaal) aanwezigen vragen stellen. Zo hoorden we bijvoorbeeld van Koen Greven dat er in Spanje geen woord was voor burn-out. Nu is dat ook geen Nederlands woord, maar in Spanje kennen ze dat verschijnsel zelfs niet.
Het bleef natuurlijk jammer dat we niet elkaar in levende lijve konden treffen. Het écht persoonlijke contact was maar beperkt mogelijk voor de aanwezigen die op strikte afstand van elkaar zaten…. Uit de reacties is wel gebleken dat deze bijeenkomst een redelijk alternatief bood voor een ontmoeting en gesprekken in persoon én dat er uitgekeken wordt naar toekomstige regionale bijeenkomsten in april 2021. In de onderstaande link staan wat reacties van aanwezigen. Het was bijzonder leerzaam!
Reacties-bijeenkomst-3-oktober-2020.pdf

5 oktober 2019 Landelijke bijeenkomst

De reünie van 5 oktober was een prachtige bijeenkomst. Met zo’n vijftig AFS-sers luisterden we o.a. naar een lezing door Kathleen Ferrier; zij hield een inspirerend verhaal over haar multiculturele leven op vele plaatsen in de wereld. En Jos Huber zong aria’s uit Carmen – we hebben ervan genoten! Voor veel hilariteit zorgde de quiz als afsluiting van het programma. Maar bovenal was het vooral gezellig om met elkaar van gedachten te wisselen.
Voorafgaand aan deze bijeenkomst vonden er diverse reünies per jaargang plaats.

6 april 2019 Regionale bijeenkomst Den Haag

13 oktober 2018 Landelijke bijeenkomst Amersfoort

Op 13 oktober 2018 organiseerde de Werkgroep AFS een eerste bijeenkomst in Amersfoort om te komen tot de oprichting van Vrienden van AFS. Klik op bijgevoegde link voor een volledig verslag: