Herman Barten, Returnee 1980

Na mijn eindexamen VWO ben ik in 1979/80 met AFS een jaar naar de VS geweest. Het is een ontzettend leerzame en nuttige ervaring geweest, waar ik ook later in mijn leven veel aan heb gehad. Ik kwam terecht bij een familie in een klein plaatsje in Ohio, midden in ‘het hart van Amerika’. Ik had 2 oudere gastzussen, die al studeerden en een jongere gastbroer die op de highschool zat, waar ik ook naartoe zou gaan. De vader was ingenieur bij NASA en werkte aan een nieuw ruimtestation, de moeder was verpleegster.

Het was een gezellig en warm gezin. Ik ging naar de lokale highschool, waar je echt onderdeel wordt van de typisch Amerikaanse way of life, zeker omdat in kleinere plaatsen de highschool het centrum is van het sociale leven. Ik kreeg als snel lokaal vrienden en daarnaast leerde ik andere AFS studenten kennen uit o.a. Brazilië, Venezuela en Finland. In die tijd was er nog geen internet en telefoneren was duur, dus contact met Nederland was voornamelijk per brief. Zo werd je vanzelf snel zelfstandig. Aan dat jaar heb ik veel (internationale) vrienden overgehouden, waarmee ik na al die jaren nog steeds contact heb.

In mijn latere werkzame leven heb ik altijd voordeel gehad van mijn AFS jaar. Je leert om jezelf en je eigen land en cultuur te relativeren. Je ‘ontstijgt de spruitjeslucht’. Het jaar in de VS heeft het voor mij dan ook heel makkelijk gemaakt om voor internationale bedrijven te werken en om voor mijn werk naar Londen en New York te verhuizen.


Ook al is de wereld kleiner geworden door het internet; niets bereidt je zo goed voor op een internationale toekomst als een jaar als uitwisselingsstudent in het buitenland. Na vele jaren ben ik nu weer actief voor AFS via de Stichting Vrienden van AFS. Het doel van deze stichting is om AFS Nederland te steunen en het zo ook voor toekomstige generaties mogelijk te maken om een jaar in een ander land door te brengen.