ARIANNE UIT ITALIË

Ik stel me voor: mijn naam is Arianna, Italiaans, 22 jaar oud. Ik heb kennis gemaakt met Salland (en met Nederland) tijdens een uitwisselingsprogramma toen ik 17 was. Ik zat tien maanden op een Nederlandse middelbare school en woonde in een zogenoemd gastgezin. De organisatie waar ik de uitwisseling mee heb gedaan was AFS, een non profit organisatie voor intercultureel leren.

Vlady en Hermine waren mijn gastouders, ze hebben drie kinderen die toen al lang uit het huis waren, dus waren we daar meestal met z’n drieën. Ik woonde bij hen in Olst, dat is heel klein, ongeveer tien kilometer van de stad Deventer, maar ook heel klein. Ik ging in Deventer naar school, iedere dag met fiets.
Een paar maanden na mijn aankomst heb ik een baantje gevonden in een Irish pub, waar internationale studenten konden werken omdat het niet nodig was om Nederlands te spreken. Inderdaad, kon ik toen geen woord Nederlands.

In Italië is het heel anders

Arianne uit Italië

Dat bijbaantje, met de fiets naar school… ik zeg dit allemaal alsof de normaalste zaken van de wereld waren, maar eigenlijk was helemaal niet het geval. In Italië woonde ik in een stad, in een grote flat in de buitenwijk. Niemand ging naar school met fiets. En het is absoluut onaanvaardbaar dat jonge meisjes in hun eentje door de platteland mogen fietsen.
In Nederland, vond ik, maken ouders zich minder zorgen over hun kinderen, ze geven ze meer zelfstandigheid. Inclusief financiële zelfstandigheid, bijvoorbeeld door te werken vanaf een jonge leeftijd. Waar ik opgegroeid ben, zouden ouders nooit accepteren dat hun 15-jarige kind een baantje heeft. De meeste jongeren blijven thuis wonen tot de einde van hun studie, vaak nog als ze al ouder zijn dan 25, vaak ook al hebben ze een baan. Het idee is dat je als ouders een verantwoordelijkheid hebt om je kind te begeleiden en te ondersteunen totdat ze helemaal zelfstandig is (als dat al mogelijk is).

Taste of freedom

Misschien was mijn gastgezin toch een beetje een uitzondering wat dit betreft. Ze hebben drie kinderen, een Nederlandse gastdochter voor twee jaar, en vier internationale gastkinderen (net zoals ik) in huis gehad voordat ik kwam. Acht tieners de deur in- en uitgelopen. Hun drempelwaarde voor bezorgdheid was waarschijnlijk best hoog geworden. En ik deed geen gekke dingen (denk ik), dat scheelt natuurlijk ook.
Deze ervaring heeft me een speciale ‘taste of freedom’ gegeven, dat mijn leven een beetje heeft veranderd. Door het verschil tussen mijn Italiaanse en Nederlandse leven heb ik de diversiteit van de wereld uitgevonden. Vanaf dat moment ben ik altijd op zoek naar iets nieuws, iets anders, nadat Nederland mij heeft geconfronteerd met het bestaan van verschillende mogelijkheden.

Op weg naar het volgende avontuur

Het is genoeg om een andere manier van denken en leven te ervaren dan jouw eigen, dat deze tientallen mogelijkheden verschijnen op je weg. Dus hier ben ik: Arianna, internationale student, reiziger, leerling van de wereld, verliefd op talen en culturen. Op zoek naar het volgende avontuur.